Pagina's

vrijdag 29 september 2017

Natuurlijk waren er ook in Outgaarden brouwerijen !

Burgemeester Maes, één van de eerste burgemeesters van Outgaarden (rond 1926), was ook brouwer.   Hij woonde in Hoogstraat 13, nu l'Epicurie, in het verleden beter gekend als de hoeve van Rega. Nog meer dan als brouwerij, was het gekend als een moutbranderij.
En waar de familie De Rop woont, dat was de molen.

En.... sinds vanmorgen, dankzij Paul Kempeneers, weet ik ook wie er brouwde in de 15de en 17de eeuw.  En... dat ze moesten cijns (belastingen) betalen aan de hertog.  Tja, Outgaarden behoorde niet tot het prinsbisdom Luik en moest dus wel belasting op het brouwen betalen (in tegenstelling met Hoegaarden)
En de Paenhuysbeek en Paenhuysbeekstraat.... ook dat zijn getuigen van een bierverleden.  Zoals je wel weet betekent 'Paenhuys' brouwerij.  Een Paen of panne was een brouwketel.

Ik kijk alvast uit naar de op komst zijnde publicatie van Paul Kempeneers : 'Outgaarden, plaatsnamen en hun geschiedenis'.  Het boek zou klaar zijn in december. Op pagina 57-58 zou het gaan over de brouwers van Outgaarden.  Niet zo indrukwekkend qua aantal als in Hoegaarden, maar ze waren er wel !


1) De foto op je blog is de huidige Epicurie. Het heette in 1929 nog "hoeve Maes", maar was beter bekend (in het verleden) als de hoeve van Rega. Nu Hoogstraat 13.