Pagina's

woensdag 11 mei 2011

Toekomstmuziek voor Vlaanderen ?? Komt de hernieuwbare energie op het platteland in de toekomst van BOVEN of van BENEDEN ?

Een schone berm geeft energie...
.
(Propere) energie, het is een interessante discussie en een uitermate hot item momenteel, op alle bestuursniveau's. 
In het tijdschrift van VVSG (Vereniging voor Steden en Gemeenten) staat deze maand een zeer interessant interview met Michel Doomst, één van mijn  favoriete politici....   Doomst (ook een Germanist!) is burgemeester van Gooik en zit in de Leadergroep Pajottenland, waar men omgaat met de toekomstige uitdagingen op het platteland.  Het project Kyoto op het platteland denkt na over herbruikbare energie.   Zal de energie in de toekomst van boven komen (van windmolens, zonnepanelen...) of van beneden (bijvoorbeeld bermmaaisel dat wordt omgezet in Biogas....)?
Het is zo geen gek idee, van bermmaaisel biogas maken.  Ook Hoegaarden heeft ettelijke kilometers bermen die moeten gemaaid worden.  En ... we moeten dat maaisel dan nog kwijtraken ook, wat de kosten voor het bermmaaien doet oplopen.    Als dat bermmaaisel nu eens zou kunnen afgevoerd worden naar een biogascentrale... dan zouden we kunnen autorijden met een eindproduct gemaakt van Hoegaards gras in de tank... ? En het zou misschien de factuur voor het afvoeren van het bermmaaisel kunnen verlagen??
Tja, het zou mooi zijn... Recyclage van bermgras naar biogas...   Ik ben eens nieuwsgierig tot welke conclusie het Kyoto-project van Michel Doomst zal komen...  Welk soort hernieuwbare energie past het best op het platteland.  Misschien komen ze wel tot een én ... én... verhaal in plaats van of /of  ??
Wie meer info wil over 'van bermmaaisel naar biogas' kan terecht op de website van de provincie Groningen die aan het experimenteren zijn met het omzetten van bermmaaisel naar biogas.  Je vindt er het proces heel duidelijk volgen in 6 stappen : http://www.schoneberm.nl/